Tattoo Bakımı
Dövme yapılan bölgenin dövmecinizin tavsiye ettiği kremle bakımı önemlidir. Günde en az 4 sefer deriniz parlayacak kadar miktarda, bu kremi sürmeniz gerekmektedir. Dövme yapılan bölge dövme iğnelerinden ötürü tahriş olduğundan, mikrop kapmaya açık bir haldedir. Dövme yapılan bölgeye en az 10 gün boyunca kesinlikle su gelmemesi gerekmektedir ve iyileşme aşamasında dövme yapılan bölgede kabuklanma yapabilir. Kesinlikle dövme yapılan yerdeki kabukları koparmayınız ve kaşımayınız, dövme yapılan bölgeye sık ve tahriş edici şeyler giymeyiniz.
Kremi kullanırken; dövme yapılan bölgeye daha önce sürülmüş olan kremi anti bakteriyel sıvı sabun olan "proteks sıvı sabunla" sulandırarak, nemli & temiz yumuşak bir bez ile silin. Yenisini sürün ve her seferinde bir önceki kremi silin. Duş alınacağı zaman (en erken 3 gün sonra) dövmenizin üzerini vazelin ile kaplayarak duşunuzu alın ve çıktıgınızda vazelinli olan yeri tekrar proteks & nemli bez ile temizleyin. Tekrar kreminizi sürün ve ilk 1 ay boyunca kesinlikle direk güneş ışığına maruz bırakmayın. Eğer dövmenizi yaptırdığınız bölge, elbiseleri giydiğimizde sıkı & dar bir alana denk geliyorsa, tavsiyemiz bu bölgeyi naylon streçle kapatmanızdır.
Dövmenizi yaptırdınız, iyileşti ve gayet hoş görünüyor. Eğer aynı güzellikte kalmasını isterseniz, uzun yıllar aynı kalması için size tavsiyemiz dövmenizin direk güneş ışıgına maruz bırakmamanızdır. Çünkü renklerin solmasının sebebi güneş ışığıdır. Bir çatıdaki kremit rengi ilk zamanlarda kıpkırmızıdır. Ama zamanla güneş göre göre kırmızılıktan rengi turuncuya döner. Vücudunuzda da aynı reaksiyon görülmektedir. Güneş ışıgı dövmeniz üzerindeki boya pigmentlerini dağıtmaktadır ve ülkemiz coğrafyasında da güneş bol miktardadır. Kuzey ülkelerinde güneş az ve insan tenleri beyaz olduğundan 25 sene evel yapılmış bir dövmenin sanki dün yapılmış gibi capcanlı oldugu bizzat şahsım tarafından tespit edilmiştir. Bunun için renkli dövmelere sahip olan kişilerin, mutlaka güneş ışığına direk maruz kalmamaları tavsiye edilir.
Bülent Çelen