Şahmeran Dövmesi
Şahmeran; daha çok Güney ve Orta Anadolu masallarında rastlanan iyilik sever ve akıllı olarak tabir edilen, belden aşağısı yılan üstü insan olarak tabir edilen doğa üstü bir varlıktır. İnanca göre Şahmeranlar hiç yaşlanmaz ve ölünce ruhları kızlarına geçer.
Ülkemizde Şahmeran efsanesi Tarsus’ta çıkmıştır. Efsaneye göre yıllar önce yanlışlıkla Şahmeran ve yılanların yaşadığı magraya giren bir genç bulnmaktadır ve Şahmeran yerini kimseye söylememsi için bu genci senelerce misafir edip çok iyi bakar. Gün olur devran döner genç ailseni çok özlediğini söyleyerek Şahmeran'dan gitmek için izin ister. Şahmeran yerini kimseye söylemeyeceği şartıyla izin verir. Genç ailesinin yanında döner ve bir süre sonra padişahın kızının hasta olduğu, ancak Şahmera’nın bir parçasıyla iyleşebiliceği söylenir.
Şahmeran'ın yerini söylemek zorunda kalan genç, onun yanına gider ve ona durumu anlatır. Şahmeran bunun karşısında "ölümümüm senin elinden olacağını biliyordum" der ve bir ricada bulunur; "beni öldür ancak bunu kimse bilmesin, çünkü bu duyulursa; yılanlar insanlardan intikam almak için geleceklerdir" der ve ekler; "kuyruğumun suyunu kaynat ve vezire içir ki, kısa zamanda ölsün. Gövdemin suyunu kaynat ve kıza içir ki, iyileşsin. Kafamın suyunu kaynat ve iç ki Lokman Hekim olasın" diye ekler. Adam biraz da buruk bir şekilde bunları dinler. Şahmeran yılanlara adamın misafiri olarak gideceğini çok uzun yıllar dönmeyeceğini kendisini merak etmemelerini söyler ve yeryüzüne çıkarlar. Adam Şahmeran'ın dediklerini yapar. Vezir ölür. Kız iyileşir kendisi de Lokman Hekim olur.
Şahmeran dövmesi, akılcılığı ve iyiliği temsil etmektedir. Böyle bir dövmenın yapım aşaması oldukça uzun sürecektir. Genelde renkli olarak yapılan bu tattoo modeli, sırt kısmında oldukça hoş durmaktadır.
Böyle bir tattoo taşımak size insanların ne kadar nankör olduğunu göstermekle birlikte tam tersi olarak akılcılığı ve iyiliği de simgeleyebilir.